fbpx
Vennligst vent
Vennligst vent...

Dere kan fortsatt redde liv!

Se for deg at du våkner i morgen, og når du skrur på vannet for å pusse tennene kommer det skittent vann ut av krana. Drikker du vannet risikerer du å bli syk, og du får heller ikke vasket deg på hendene. Dette er realiteten for mange mennesker i landene Kirkens Nødhjelp jobber i, og dersom coronaviruset inntreffer kan konsekvensene bli enorme. Derfor er midlene vi samler inn i fasteaksjonen i år viktigere enn noensinne, og du kan bidra!

Som følge av koronaviruset ble fjorårets aksjon heldigital. Det lærte vi mye av, og ble utrolig imponerte over menighetenes innsats. I og med at situasjonen rundt Covid-19 fortsatt er ustabil, må vi kunne tilpasse oss. Derfor blir det både dør-til-dør og digital aksjon i år. Takket være digitale løsninger kan vi fortsatt samle inn penger som kan redde mange liv, dersom smittesituasjonen tilsier at vi ikke kan gå dør-til-dør. Midlene fra fasteaksjonen brukes blant annet til å gi folk rent vann, fungerende toaletter og hygieneprodukter.

På denne siden kan du lære alt du trenger om fasteaksjonen og Kirkens Nødhjelps arbeid. Kanskje du til og med klarer å svare på alle spørsmålene på quizen lenger ned?

Fasteaksjon og hva vi får til sammen

Nå er det fastetid, og mange bruker denne tiden på å reflektere over hvordan vi lever livet vårt. En viktig del av fastetiden er også å vende blikket utover og se de som lider. Fasteaksjonen er et godt handlingsalternativ for dette, for der kan man både være noe for andre og gi noe til andre.

Kirkens Nødhjelp jobber med klimatilpasset vann, sanitær og hygiene både i langsiktige prosjekter og akutte katastrofer over hele verden. Målet er å sikre mennesker tilgang til rent vann, trygge sanitærforhold og å legge til rette for god hygienepraksis i fattige lokalsamfunn. Midler fra fasteaksjonen går blant annet til dette arbeidet. For bare 250 kroner kan en person få tilgang på rent vann for resten av livet! Det samme koster én kinobillett pluss en dyr brus og noen få biter smågodt fra kiosken.

Bate skulle legge på flukt

For noen år siden var forholdene i landsbyen Beseko i Etiopia kiritiske. Folk ble dødssyke av vannet, og mange planla å legge på flukt. Blant dem var Bate på 14 år:

Har man ikke tilgang på rent vann, drikker man det man har.

Løpejenta Kila

Det beste Kila vet er å løpe. For noen år siden brukte hun all fritiden sin på å hente vann. Nå har landsbyen fått rent vann, og hun kan endelig løpe så mye hun vil! Takket være rent vann holder hun seg frisk, har vann til matlaging, til kaffe og til dyrene.

Nå har du sett hva pengene vi samler inn går til. Så da er spørsmålet – vil du være, eller ikke være noe for andre?

Slik kan DU bidra

I år blir det en litt annerledes fasteaksjon, siden vi ikke vet om vi kan gå med bøsser. Derfor satser vi på digital innsamling også, og DU kan bidra! Her er noen forslag til hva du kan gjøre for å samle inn penger:

  • Har menigheten du tilhører opprettet en digital innsamling på Facebook? Videresend den til minst fem personer på vennelista di!  Legg gjerne ved en personlig hilsen:


Hei [navn]! I år er jeg konfirmant og vi i kirken skal redde liv sammen med Kirkens Nødhjelp. Men Korona gir oss litt utfordringer med vår vanlige innsamling hvor vi går dør til dør. Dette er min digitale bøsse. Vil du gi en gave for å være med på dette livsviktige arbeidet? For hver person jeg deler med, har jeg banket på en dør med min digitale bøsse. Kan du ikke gi, er det også veldig god hjelp at du bare deler denne videre!
  • Ta en ringerunde til hele slekta og spør om de vil gi et bidrag. Kanskje det er lenge siden du har snakka med bestemor uansett?
  • Send en melding til alle som kommer i konfirmasjonsselskapet ditt. Her er et forslag til tekst:

Hei [navn]! I år er jeg konfirmant og vi i kirken skal redde liv sammen med Kirkens Nødhjelp. en Korona gir oss litt utfordringer med vår vanlige innsamling hvor vi går dør til dør. Derfor lurer jeg på om du vil hjelpe meg! Vil du gi en gave for å være med på dette livsviktige arbeidet? For hver person jeg spør, har jeg banket på en «dør». Kan du ikke gi, er det også veldig god hjelp at du bare oppfordrer andre til å gi!

Rettferdighet i klimakrisens tid

Alle mennesker i verden merker nå klimaendringene, i form av hetebølger, flom, ras, stormer eller tørke. Men – det er de fattigste og mest sårbare menneskene som rammes hardest. De som ikke har et sikkerhetsnett når krisen rammes. Fordi politkere har mulighet til å gjøre noe med dette, vil vi bruke vår fasteaksjon til å legge press på dem.

Norge er ett av de landene som har bidratt med store klimagassutslipp over mange år, og som har en robust økonomi sammenlignet med de aller fleste land i verden. Hver innbygger i Norge slipper ut 8,44 tonn CO2 i året, og til sammenligning slipper innbyggerne i Etiopia ut 0,13 tonn hver. I følge Parisavtalen skal rike land hjelpe fattige land med å håndtere klimakrisen. Vi kan ikke endre på skaden som er skjedd, men vi må gjøre det vi kan for å skape en mer rettferdig framtid.

Derfor vil vi nå si klart fra til statsminister Erna Solberg med dette kravet: Kjære Erna! Fattige mennesker rammes av tørke og vannmangel. Det er urettferdig. Norge må gi mer penger til håndtering av klimakrisen i fattige land.

Nå har du lært mye, så kanskje det er på tide å lære det videre? Og kanskje er familien til og med i karantene? Da kan du printe ut brettspillet «Stopp klimakrisen» og samle familien til en lærerik og gøyal spillkveld. Spillet passer for 3-5 personer.

QUIZ!

Gratulerer! Du har nå gjennomført vår alternative konfirmantundervisning. Hvis du har fulgt godt med skal du klare å svare på disse spørsmålene.

  1. Hva heter landsbyen Bate og Kila bor i?
  2. Hva er kravet til Erna Solberg i vår politiske kampanje?
  3. Hvor mye penger trengs for å gi en person varig tilgang på rent vann?
  4. I gjennomsnitt, hvor mye CO2 slipper en nordmann ut i året?
  5. Hvilken meltype bruker Kila i favorittretten «injera»?
  6. Kan du nevne noe av det pengene fra fasteaksjonen brukes til?

Send inn svarene til konfirmantlederen din.

TUSEN TAKK FOR INNSATSEN!