fbpx
Vennligst vent
Vennligst vent...

Vannet fikk Bate tilbake på skolebenken 

Da folk ble syke av skittent vann, visste 14 år gamle Bate hva han skulle bruke livet sitt til.   

14-åringen kommer slentrende mot oss omgitt av kompiser. Han ler og tøyser, for guttegjengen har nettopp reddet alle dyrene ut av naboens grønnsakåker. For over et år siden satt ikke latteren like løst. 

Farlig vann

Vi er på vei til 14 år gamle Bate Gemedo. For å komme til landsbyen hans må vi kjøre på dårlige veier, som det viltre regnet har herjet med. Broa over til landsbyen er ødelagt av den strie elva, og kun noen spinkle trepinner får folk trygt over. 

Bate bor i Beseko. Her bor det 8000 mennesker. Men det kunne vært færre. For noen år siden begynte nemlig folk å flykte. De ble rett og slett syke av vannet. Den eneste vannkilden de hadde, gjorde dem dårlige. De delte den med dyr og innsekter, avføring og skitt. Blodig diaré og alvorlige sykdommer gjorde at de ikke turte å bo der lenger.  Men så fikk de rent vann av Kirkens Nødhjelp i september 2018. 

Legedrømmen 

En av dem som digger at de har rent vann i landsbyen, er Bate. Han er nemlig en utrolig travel gutt. I tillegg til å ha mange plikter hjemme, elsker han fotball. Og han elsker å svette. Da er det godt med rent vann. 

– Jeg trener mye, det liker jeg. Både for å holde meg i form, men også fordi det er gøy. Spesielt liker jeg å spille fotball når det er mye stress hjemme og mye å gjøre. Da trenger jeg å komme meg bort litt, og da hjelper det å svette. 

Etter at de fikk rent vann, ble helsa til folk bedre også, understreker han.
– Det er utrolig viktig med rent vann, for det holder oss friske, smiler han.   

Å få vann til landsbyen har ikke bare vært enkelt. For at Bate og landsbyen hans skulle få vann, måtte Kirkens Nødhjelp bore en 120 meter dyp brønn. 16 kilometer med rør måtte graves ned og strekkes til landsbyen.  Nå har de 14 vannstasjoner og 68 hus har fått innlagt vann på gården. Befolkningen har i tillegg lært masse om hygiene og hvordan de skal oppbevare og bruke det rene vannet.  
– Det har vært en stor forandring her etter at vi fikk vann, forteller Bate. 

Da alle ble syke rundt han, bestemte han seg for å ta grep. Etter å ha droppet ut av skolen i to år for å hjelpe familien sin, har han satt seg på skolebenken igjen. Han drømmer om å bli lege, slik at han kan hjelpe syke folk.  Akkurat som de fikk hjelp da vannet ødela helsa.

– Som lege kan jeg være til hjelp for familien min og jeg kan hjelpe folk i landsbyen min. Jeg kan kurere folk fra sykdommer og jeg kan redde liv. Jeg vil gjerne forandre livet mitt og lære mest mulig.