fbpx
Vennligst vent
Vennligst vent...

– Jeg har et stort håp for fremtiden, men da må vi stå sammen

Happy Mtambo (26) blir mer og mer opprørt over det som skjer i nærområdet hans og globalt. Søppelbergene vokser, samtidig trærne forsvinner. Nå bruker han all ledig tid til å kjempe for jordkloden.

Av: Anette Torjusen Foto: Håvard Bjelland

– Her ser dere hvor mye det søppel og plast det kan bli. Det er enorme mengder, sier Happy Mtambo. Han har tatt oss med til en søppelfylling midt i byen Mponela i Malawi.

Etter iherdig innsats fra blant annet byens unge, har byen nå fått et sted å tømme søppel. Før var gatene fulle av avfall, spesielt plast.  

– Jeg fikk tidlig en lidenskap for å kjempe for å ta vare på naturen, nå bruker jeg den lidenskapen til å få ting til å skje her jeg bor, forklarer han.

Avskoging ødelegger

Ved siden av studiene, hvor han blant annet studerer solenergi, jobber han jevnt og trutt for endring. Sammen med ungdomsorganisasjonen, «Mponela Youth Club», har han flere aktiviteter hver uke. Tidlig og sent holder han på med beslutningspåvirkning, klimademonstrasjoner og ren opprydding i nærmiljøet.

– Vi ser at den menneskelige aktiviteten er så høy at den er ødeleggende for klima og er med på å ødelegge atmosfæren. Et godt eksempel er avskoging. Det er et problem som har økt voldsomt i Afrika.  

Hver onsdag møtes 50 ungdommer på den lokale klubben for å få til en endring. Da går de i tog sammen gjennom gatene i byen med plakater og tydelige klimabudskap.

– Målet vårt er å involvere unge mennesker i klimakampen, slik at vi kan være med å bremse den negative utviklingen. Jordkloden står på spill, og vi er de som sitter med kortene på hånden til å gjøre noe, slår han fast.

Mye plast

Rundt og i landsbyen er det mye plast, men mesteparten tømmes nå på søppelfyllingen. Utfordringene med plast er store over hele afrikanske kontinentet, og for å få bukt med problemet må unge over hele verden stå sammen, mener Happy.

– Plast påvirker klima, det brytes ikke ned og blir liggende i årevis. Plasten ødelegger dyrkbar jord og nærmiljøer forsøples. Problemet er enormt, understreker han.

En annen stor bekymring Happy har, er hva klimaendringene gjør med mattilgangen.

– Jeg er bekymret for fremtiden når jeg ser hvordan store mengder regn ødelegger avlinger, samtidig som at lange tørkeperioder gjør det sammen. Uforutsigbarhetene for bøndene, skremmer meg.

Han mener i Malawi må man gå sammen nasjonalt og lokalt for å løse utfordringene, samtidig som det handler om å ta grep globalt.

– Næringsliv, myndigheter og lokalsamfunn må samarbeide om gode løsninger. Du og jeg må også ta ansvar for at klimaendringene bremses. Jeg har et stort håp for fremtiden, men da må vi stå sammen. Vi klarer det ikke hver for oss.

Oppdag flere historier

Årets påvirkningskampanje handler om klimakrisen som et rettferdighetsspørsmål. Du kan lese mer om årets kampanje i artikkelen ‘klimarettferdighet’. Videre er det andre historier fra Malawi.