Hva er egentlig faste?

Har du noen ganger feiret fastelavn, karneval eller Mardi Gras? Da har du feiret inngangen til den kristne fastetiden, selv om du kanskje ikke har vært klar over det. Selve fastetiden er det mange av oss som ikke kjenner så godt til. Hva er egentlig faste? En kristen ramadan? Snarveien til sommerkroppen? En spareperiode før påskeferien? Eller kanskje en mulighet til å øve seg på grenseløs nestekjærlighet?

Hva slags faste ville du valgt?

Den kristne fastetiden strekker seg over de nesten sju ukene mellom fastelavn og påske.
Mens de gule posene med påskegodt dukker opp i norske butikkhyller, faster mange kristne over hele verden i førti dager og bruker mer tid til bønn enn ellers. Dette gjør de til minne om Jesus, som gikk omkring i ødemarken i førti dager uten å spise, mens djevelen prøvde å friste ham på utspekulerte måter (Luk 4). Mange kutter ut kjøtt helt eller delvis seks dager i uken. Søndagene er nemlig ikke fastedager. Andre velger å legge bort mobilen eller ha shoppestopp.

Men det er ikke bare kristne som faster. Mange av oss forbinder først og fremst faste med den muslimske fastemåneden ramadan. Mange muslimer unngår helt å spise og drikke fra soloppgang til solnedgang. Siden den muslimske kalenderen følger månefasene, beveger ramadan seg omtrent ti dager bakover i vår kalender for hvert år. De siste årene har ramadan kommet midt på sommeren, og det betyr at norske muslimer er verdensmestere i faste. Ramadan er også en tid der man skal øve seg litt ekstra på å være et godt menneske, og i forbindelse med id-feiringen i slutten av måneden gir man mat og gaver til familie, venner og fremmede som trenger en hjelpende hånd.

Løse urettferdige lenker

Vi kan også lese om fasten i det gamle testamentet, den delen av Bibelen som handler om tiden før Jesus ble født. Jødene fastet for å gjøre bot for syndene sine og få Guds tilgivelse. Men Gud sa til profeten Jesaja at han ikke ville at folk skulle plage seg selv i fastetiden:

«Nei, dette er fasten jeg har valgt: løse urettferdige lenker, sprenge båndene i åket, sette undertrykte fri og bryte hvert åk i stykker, å dele ditt brød med sultne og la hjelpeløse og hjemløse komme i hus. Du skal se til den nakne og kle ham, du skal ikke snu ryggen til dine egne.» (Jes 58,6)

Aksjonsfaste

Siden 1967 har Kirkens Nødhjelp arrangert Fasteaksjonen før påske, og i dag er den Norges nest største dør-til-dør-aksjon etter TV-aksjonen. Bak aksjonen står 40 000 bøssebærere fra 1200 menigheter over hele Norge. Pengene som samles inn brukes til å redde liv og forandre liv over hele verden. Men ikke nok med det. Hvert år mobiliserer Fasteaksjonen mange tusen nordmenn i en beslutningspåvirkende kampanje som skal endre årsakene til urettferdighet, nød og krig.

 

Gi en gave til Fasteaksjonen

Du kan fortsatt donere!

Gi et liv med rent vann!

Rent vann redder liv. Rent vann forandrer liv. Sammen forandrer vi verden, ett liv om gangen.
Vennligst vent...