fbpx
Vennligst vent
Vennligst vent...

Landsbyens unge forbilde 

Selv om Japhet Muleba er på skolen fra morgen til langt på kveld, ligger han ikke på latsiden. Med papir og blyant motiverer han landsbyens unge til å samarbeide om en lysere fremtid.  

Tekst: Anette Torjusen Foto: Jason Mulikita/Fairpictures.

17-åringen er et eneste stort smil da vi møter han i landsbyen Kasalaulo i Zambia. Ikke rart han får ungdommen med seg når han han snakker entusiastisk om alt man kan få til sammen.  

– Drømmen min er å bli lærer for jeg liker så godt å motivere andre. Lære bort det jeg kan og hjelpe andre til å lære, forteller han. 

Håper livet skal bli bedre

Er det noe Japhet brenner for, så er det å forandre Zambia til det bedre. Og hvem er vel bedre rustet enn de unge, spør han.  

– For min egen del så både håper jeg og drømmer jeg at livet mitt skal bli bedre enn det er i dag og derfor prøver jeg å motivere ungdommene her til å dra landet vårt fremover, sier 17-åringen.  

Landsbyen han bor i var lenge preget av sykdom. Eneste vannkilde var en skitten elv for de 1753 innbyggerne. Her hentet de alt fra drikkevann til vann til klesvask og matlaging.  

Selv brukte han mange timer hver dag på å hente vann. Men etter at landsbyen fikk brønn med rent drikkevann av Kirkens Nødhjelp i 2018, kan han bruke tiden sin på hjertesakene sine. 

– Jeg er så takknemlig for at vi har fått rent vann, nå håper jeg vi kan få enda flere vannstasjoner i landsbyen. 

Tegner på tøffe dager

Selv verken drikker han alkohol eller røyker. 

– I stedet for å drikke øl, røyke eller ta andre ting, bør vi jobbe for å forandre livene våre.   

Derfor fremsnakker han utdanning til landsbyens unge. Selv om dagene på skolebenken er lange.   

– Jeg drar til skolen tidlig om morgenen, så går jeg hjem til lunsj, for så å være på skolen igjen til klokken 21. Da blir det ikke alltid så mye tid til andre ting. Skolen min ligger nemlig langt unna, forklarer han.  

Går man forbi huset til Japhet, kan man ofte se han sitte med litt krum nakke på den lille verandaen utenfor inngangsdøra. Så fort sjansen byr seg, trekker han frem papir og blyant. Tegning er nemlig favoritthobbyen hans.  

Men tegning er ikke bare kos, det er også et fristed.  

– Det er mange utfordringer i hverdagen, men tegning får meg gjennom dem. 

Det er også en av fanesakene hans. Det å finne noe du virkelig liker, som tegning for han, mener han er godt anvendt tid.  

– Hvis man bruker tiden sin på ting som kan sikre deg en god fremtid, så gir det håp for hele vår generasjon, smiler han.  

Oppdag flere historier