fbpx
Vennligst vent
Vennligst vent...

En dråpe vann gir håp i ørkenen

Alt Takondwa Phanga (26) tar i spirer og gror, og det går gjetord om den flinke agronomen i mils omkrets. Selv har han bare et mål og det er å dele raust med kunnskapen sin, slik at småbønder kan komme seg ut av fattigdom og sult.

Av: Anette Torjusen Foto: Håvard Bjelland

Tørke skaper akutt sultkrise for millioner av mennesker hver eneste dag.

Et håp kan begynne med en dråpe vann. Det kan gi en fremtid uten sult, fattigdom og konflikt. Vann kan endre et liv, en landsby og et land. Vann er livsviktig. En av dem som ser det hver eneste dag er agronom Takondwa Phanga.

Tenner håp: Takondwa Phanga er agronom og bruker yrket sitt til å få bønder i Malawi ut av fattigdom.

Vi er i landsbyen Chingagwe i Malawi, der tolv småbønder får opplæring i moderne jordbruk.

– Her hjelper jeg småbønder med å høyne kvaliteten på avlingene slik at de kan høste mer og samtidig øke inntektene sine, forteller han.

Prosjektet startet i desember 2020, og allerede et år senere har bøndene tredoblet inntektene sine. Selv gir han opplæring i 17 områder.  

Målet er å få småbønder ut av fattigdom og sult, samtidig som de utvikler seg som bønder. I Malawi lever 80 prosent av landbruk, og så mange som fire millioner mennesker mangler tilgang til vann.

De tolv bøndene vi møter i dag, har investert i et sett med kvalitetsfrø, et vanningssystem og gjødsel. I tillegg lærer de seg gode metoder for å utvikle jordbruket sitt.

– Jobben min er perfekt for meg. Min lidenskap er å hjelpe bønder til å utvikle seg slik at de kan få bedre resultater. Gjennom jobben min kan jeg være med på å gjøre en forskjell.

Det tradisjonelle jordbruket skaper stort press på både jorda og vannressursene. De moderne jordbruksmetodene, som gir større og sikrere avlinger på mindre areal og bruker mindre vann, er utilgjengelige for småbønder i verdens fattigste land. Både irrigasjonsutstyr, frø og kunstgjødsel selges kun i store kvanta. Bøndene mangler utdanning og de færreste har råd til å investere.

Bønder som benytter seg av moderne jordbruksteknologi, slipper å hente vann i brønner og elver. I stedet fyller de en bøtte med vann, som er koblet til to slanger. Slangene har små hull, slik at vannet pipler ut og gir en jevn vanning av grønnsakene. Bøndene kjøper seg en startpakke som består av kvalitetsfrø, et irrigasjonssett og gjødsel. Et slikt sett koster rundt 100 kroner. Før måtte de hente vann flere ganger om dagen slik at plantene fikk nok vann. Takket være irrigasjonssystemet, får plantene vannet de trenger.

Nye metoder: Agronomen har ansvar for 17 områder med 12 bønder i hvert område. Han lærer dem om nye metoder og hvordan en får mest ut av grønnsaksåkeren sin.

Ofte kan det være trangt om plassen i landsbyer og hager, derfor er også plassutnyttelse et viktig tema Phanga lærer bort. I stedet for å plante en rad med tomater, bruker de samme plassen til å dyrke to rader. I tillegg får bøndene en innføring i hvilke grønnsaker som egner seg best å dyrke og hvordan de best bør oppbevares slik at de kan øke inntektene sine.

– Bøndene som er med i prosjektet har tjent nok til å kjøpe seg en hønsegård, skoleuniformer eller sende barna på skole. De har også nok mat til hele familien. I tillegg kan vi se at de kjøper mer land og dermed utvider jordbruksarealet sitt, forklarer han.

Etter at bøndene ble med i prosjektet, kan agronomen se stor forskjell i folks liv.

– Bøndene og familiene deres har nå enkel og forutsigbar tilgang til grønnsaker. De har økt inntektene sine og de investerer videre. Før hadde de kanskje ingen eller lite penger. Nå har de en stabil inntekt, som sørger for næringsrik mat på bordet hver eneste dag.

Denne endringen gjør at han har tro på fremtiden.

– Målet mitt er å få andre til å se hvordan de selv kan endre sine liv. Som nyutdannet håpet jeg at jeg skulle få oppfylt min drøm om å jobbe i Kirkens Nødhjelp. Nå gjør jeg det, og det gjør meg glad og takknemlig. Måten Kirkens Nødhjelp jobber med lokalsamfunn på, er riktig og viktig. Jeg er veldig stolt over at jeg får være med på å forandre verden.