fbpx
Vennligst vent
Vennligst vent...

Nødhjelp til krigsrammede ukrainere

Vi er i full gang med å gi akutt nødhjelp til dem som er berørt av krigen i Ukraina. 1,5 millioner har flyktet fra Ukraina, og behovet for humanitær hjelp er enormt.

Sist oppdatert 06.03.2022.

Foto: Sergey Dolzhenko/EPA/NTB

Befolkningen i Ukraina trenger akutt nødhjelp. 1,5 millioner mennesker har så langt flyktet fra landet, ifølge FNs høykommissær. Flyktningkrisen er nå den raskest voksende i Europa siden andre verdenskrig.

Mange har flyktet fra alt de eier og behovet for akutt nødhjelp er enormt. Folk trenger livsnødvendige ting som vann, mat, husly og medisiner.  

Vi har satt i gang en respons sammen med våre partnere og bidrar med livsviktig hjelp til flyktningene, både i Ukraina, Ungarn, Romania og Polen. Vi har et godt nettverk i dette området gjennom den internasjonale humanitære alliansen ACT Alliance. 

Etablert flyktningmottak

Kirkens Nødhjelp og Hungarian Interchurch Aid har etablert et flyktningmottak i Ukraina, i grenseområdet mot Ungarn.

Flyktningene som strømmer på i tusentall har lite eller ingenting å klare seg med i vinterkulden. Mottaket sørger for telt og mobile toaletter, og flyktningene får mat og vann, ulltepper og essensielle hygieneartikler. 

I tillegg til den konkrete hjelpen ved mottaket, får flyktningene også informasjon om hvordan de kan få midlertidig innkvartering i Ungarn.

Ukrainske flyktninger på grensen til Ungarn har så langt mottatt 28 tonn med mat og hygieneartikler fra Kirkens Nødhjelp og vår partner Hungarian Interchurch Aid. Nødhjelpssendingen er den første av en serie forsendelser for å hjelpe ukrainere som har flyktet.

Foto: Hungarian Interchurch Aid/ACT/Kirkens Nødhjelp

Bekymret for eldre og syke

Kirkens Nødhjelps ansatte på bakken i Ukraina forteller at mange er svært bekymret for eldre og syke slektninger som ikke klarer å legge ut på flukt. Avstandene er lange, og mange har ikke tilgang til bil. 

Vi er også bekymret for at mange syke med behov for spesiell behandling, som for eksempel kreftpasienter, ikke får livsviktig behandling. Dette på grunn av store belastninger på helsesystemer i mottakerlandene, og mangel på dette tilbudet på grensen.

– Motstridende meldinger om våpenhvile og humanitære korridorer fra enkelte byer oppfattes som et signal til flukt, også for folk som befinner seg andre steder nå, sier generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp. 

Den eskalerende situasjonen i Ukraina vil få store humanitære konsekvenser. 

– Liv går tapt, mennesker drives på flukt, levekår rammes. Fattige, eldre og sårbare må bære de tyngste byrdene. Konflikten kan ramme mange, og vi jobber sammen med partnerne våre for å nå ut til innbyggerne i Ukraina som flykter for sine liv, sier Høybråten.

Foto: Håvard Bjelland

Rask respons takket være givere

24. februar gikk Russland til angrep på Ukraina. Med fly, bomber og tanks har Russland inntatt landet som for tretti år siden frigjorde seg fra Sovjetunionen og ble uavhengig. Det har allerede fått store konsekvenser.

– Takket være midler som er samlet inn i Norge blant annet gjennom Fasteaksjonen og fra våre givere, kan Kirkens Nødhjelp støtte en katastrofeinnsats slik det nå er behov for i Ukraina. Folk i nød skal ha hjelp, derfor er jeg veldig glad for at vi raskt kan bidra i kriser takket være våre støttespillere, sier Høybråten.

Kirkens Nødhjelp har jobbet med fredsbygging i en årrekke og har 75 års erfaring med nødhjelpsarbeid.

Hjelp oss å hjelpe mennesker i nød. Vipps til 2426 eller benytt konto 1594.22.87426.