Flom i Malawi

Kirkens Nødhjelp hjelper nå tusenvis av mennesker sør i Malawi, som var rammet av syklonen Idai tidlig i mars. I de åtte leirene Kirkens Nødhjelp arbeider i er det stort behov for vann- og sanitærsystem og hygieneopplæring. Det er også stort behov for telt.

– I én av leirene bor det nå 186 husstander, som deler på ett provisorisk toalett. Det blir brukt av alle i leiren, kvinner, menn, jenter og gutter. Det er akutt behov for bedre fasiliteter, fordi ett toalett på så mange mennesker øker risiko for at sykdommer bryter ut, sier Alick Mwale, som arbeider for Kirkens Nødhjelp i de berørte områdene.

Det er stor fare for at det bryter ut kolera i disse leirene. I nabolandet Mosambik har over tusen personer blitt smittet av tarmsykdommen. Heldigvis har ikke dette skjedd i Malawi enda, men faren er stor. Derfor er Kirkens Nødhjelp sin kompetanse på rent vann og trygge doer livsviktig akkurat nå.

I en annen leir bor det over 3000 personer som har mistet husene sine i flommen. Der er det bare noen få vannkraner som alle i leiren må dele på. De blir også brukt av de lokale som bor permanent i området. De fleste i denne leiren har bodd i improviserte små hytter, laga av pinner og gress.

Sophia Frank er 40 år, og er mor til fem barn. Hun kom til leiren etter at huset hennes i nabolandsbyen var ødelagt av det kraftige regnet. Nå sover de på bakken i leiren.

– Vi trenger mat og utstyr til å lage mat, men det største behovet er telt og madrasser, så vi kan sove. Vi måtte bare forlate huset vårt så fort vi kunne for å overleve. Så kom vi hit. Vi fikk ikke tatt med oss noen ting fra huset, så vi har ingenting, sier hun.

Kirkens Nødhjelp sin respons er fremdeles i en tidlig fase. Det første vi gjorde var å levere ut alt vi hadde av telt. Nå samarbeider vi med styresmaktene, og lokale og internasjonale aktører for å passe på at det videre arbeidet er mest mulig effektiv og fullstending, for å dekke de store behovene for vann, sanitær og hygiene, og mat og telt.

I tillegg vil det være behov for hjelp i flere måneder framover, på grunn av matmangel. Enorme mengder høsteklare avlinger har blitt vasket vekk av flomvann.

Patrick reddet livet ved å klatre opp i et tre - Hør hans historie

Din støtte redder liv

Når krisesituasjoner slik som dette inntreffer er Kirkens Nødhjelp avhengig av gaver fra givere gjennom Fasteaksjonen. Midlene fra Fasteaksjonen har i over 50 år gitt oss muligheten til å hjelpe mennesker i humanitære kriser. Mangel på tilgang til rent drikkevann tar ofte flest liv. Derfor er Kirkens Nødhjelp først på plass med rent vann. Med din støtte kan vi fortsette å redde liv og forandre liv. Gi et liv med vann!

  • Gi en gave med Vipps: Gå inn på «Kjøp og betal» og send ditt bidrag på 2426.
  • Gi en gave på SMS: Send kodeord VANN til 2426. Da gir du 200 kroner, som blir belastet telefonregningen din.
  • Sett inn et beløp på gavekontoen vår: 15942287493. Merk gaven med «Fasteaksjonen».
Gi en gave til Fasteaksjonen

Du kan fortsatt donere!

Gi et liv med rent vann!

Rent vann redder liv. Rent vann forandrer liv. Sammen forandrer vi verden, ett liv om gangen.

Flommen tok alt

Nyamikhyia har praktisk talt mistet alt hun eide. Huset og alle hennes eiendeler er ødelagt. Flomkatastrofene i det sørlige Afrika rammer de som har minst.


Les Håvard Hovdhaugen blogg fra felt
Vennligst vent...