Hopp til innhold
Person deler ut vannflasker til barn som sitter på pledd på bakken
Forsiden > Jordskjelvet: – Folk har mistet alt

Jordskjelvet: – Folk har mistet alt

I løpet av det første døgnet klarte Kirkens Nødhjelp å starte nødhjelprespons i to av de hardest rammede byene etter jordskjelvet i Syria, takket være innsamlede midler fra blant annet fasteaksjonen.

Av: Anette Torjusen
Foto: Gopa-Derd/Kirkens Nødhjelp

 

– Takket være vårt katastrofefond kunne vi respondere umiddelbart. Dette er en ufattelig tragedie, og det haster med å nå ut med hjelp. Kirkens Nødhjelp har jobbet i Syria siden 2012 med hovedsakelig vann, sanitær og hygiene og kjønnsbasert vold, sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Rapporter fra våre kollegaer i Syria forteller om enorme ødeleggelser og behov for hjelp. Kirkens Nødhjelp jobber i to av byene som er av de hardest rammede, Aleppo og Latakia. To byer med mange internt fordrevne etter krigen.

– Fattige og sårbare er de som alltid blir rammet i slike situasjoner, og dem er det mange av i denne regionen. Det vi kan si nå er at dette er en stor naturkatastrofe. Den har rammet svært befolkningstette områder, sier Høybråten.

Høybråten berømmer at så mange nordmenn nå støtter Kirkens Nødhjelps arbeid til dem som nå er rammet.

Stor mobilisering

– Folk har forstått at dette er en stor katastrofe med dypt alvorlige konsekvenser for mennesker som allerede er hardt rammet.

Det foregår nå en stor mobilisering for å nå ut til de jordskjelvrammede, og våre søsterorganisasjoner i Danmark og Østerrike samler inn penger til Kirkens Nødhjelps respons.

– Folk vi møter har mistet familie, venner og alt de eier. Det er en helt fortvilet situasjon, sier Benedicte Hafskjold, landdirektør i Syria.

Hun har besøkt flere av områdene som er ødelagt av jordskjelvet.

Ruiner og ødelagte bygninger

Enorme ødeleggelser i Syria som følge jordskjelvet. Foto: Gopa-Derd/Kirkens Nødhjelp

Deler ut vann og varme måltider

– Syria står allerede i flere store kriser, og jordskjelvet rammet 6. februar en befolkning som allerede lever under svært vanskelige forhold. Det er kolera i landet, det er enorm fattigdom, sult og økonomisk kollaps. Det er viktigere enn noen gang av vi er til stede for mennesker i Syria, sier Høybråten videre.

Kirkens Nødhjelp deler ut ulltepper, madrasser, medisiner, vann og varme måltider til de jordskjelvrammede.

Kirkens Nødhjelp har jobbet i Syria med hovedsakelig vann, sanitær og hygiene og kjønnsbasert vold. Behovene for hjelp er nå svært store, og det pågår en kamp mot klokka for å redde liv.

Som et resultat av konflikten i Syria trenger rundt 11,7 millioner mennesker humanitær hjelp, og ytterligere 13,3 millioner mennesker (inkludert 5,5 millioner barn) trenger hjelp til beskyttelse. Om lag 6,2 millioner mennesker er fortsatt på flukt innenfor landets grenser, og 5,6 millioner er flyktninger i nabolandene, inkludert Libanon, Jordan og Tyrkia.

Person deler ut vann til personer på lasteplan i bil

Kirkens Nødhjelp deler ut vann sammen med vår partner Gopa i Latakia i Syria. Foto: Gopa-Derd/Kirkens Nødhjelp