Materiell til nedlastning
Digital innsamling
Innsamlingsaksjoner på Facebook og Spleis er noe vi har blitt vant med å se de siste årene og er nå viktige innsamlingsverktøy for organisasjoner. Vi har lagt til rette for at din menighet kan ta i bruk disse verktøyene under årets fasteaksjon.
Viktig: Ikke opprett digital bøsse før to uker før aksjonen! Digitale bøsser som opprettes for så å ligge stille i noen uker, spres dårlig i sosiale medier.
Dersom dere har kapasitet og lyst, anbefaler vi å holde de digitale bøssene gående til fredag 8. april, eller gjerne helt til Påskeaften. Dere kan se hvordan man forlenger bøssen under punkt 4 og 5. Opprett én digital bøsse pr. menighet, ikke en til hver bøssebærer. Det siste vil kreve for mye administrasjon når vi må samle resultatene på hver menighet i ettertid.
Vi opplever at en del har hatt problemer med å opprette digitale bøsser inne i Kirkepartner.
Vi anbefaler å jobbe utenfor Kirkepartner.
På denne siden finner du følgende informasjon:
1. Webinar: Sosiale Medier på 1-2-3
2. Veiledning til å opprette en innsamlingsaksjon på Facebook.
3. Gode råd til hvordan man optimaliserer en innsamlingsaksjon på Facebook.
4. Hvordan kan man redigere og gjøre endringer i en innsamlingsaksjon på Facebook.
5. Veiledning til å opprette en spleis.
6. Gode råd til hvordan man optimaliserer en spleis.
7. Hvordan kan man redigere og gjøre endringer i en spleis.
Tre-trinns-rakett for en vellykket Fasteaksjon
Tiltak 1: Opprett én digital innsamlingsaksjon
- Vi ønsker at dere oppretter én innsamlingsaksjon, enten på Facebook eller Spleis. Dette blir årets digitale bøsse. Veiledning for hvordan dere oppretter innsamlingsaksjoner på Facebook og Spleis, samt tips og triks for å fylle den digitale bøssen, finner dere lengre ned på denne siden.
- Beløpet dere samler inn via Facebook kan dere innrapportere på «Bøsse» på menighetens innloggede sider. Når innsamlingsaksjonen er avsluttet på Facebook er det Facebook selv som sørger for at midlene innbetales til Kirkens Nødhjelps konto.
- Beløpet dere samler inn via Spleis kan dere innrapportere på «Bøsse» på menighetens innloggede side. Når innsamlingsaksjonen er avsluttet på Spleis er det Spleis som sørger for at informasjon om giverne og gavene blir sendt til Kirkens Nødhjelp. Spleis sørger også for at midlene innbetales til Kirkens Nødhjelps konto.
- Spre informasjon om Vipps og SMS
Tiltak 2: Engasjere konfirmantene i digital undervisning og be dem spre den digital bøssen
- Dersom konfirmantene ikke kan møtes for undervisning, kan dere oppfordre konfirmantene til å gjennomføre den alternative konfirmantundervisningen på nett. Be gjerne konfirmantene om å sende inn svar på quizen til dere!
- Dersom smittesituasjonen tilsier at dere ikke kan gå med bøsse dør-til-dør, skal alle konfirmanter “gå med” den digital bøssen i stedet. Da må de dele Facebook innsamlingsaksjonen eller spleisen med venner, familie og bekjente slik at de som ønsker få muligheten til å gi. Dette bør skje via sosiale medier-kanaler, som Facebook, Messenger og Instagram for god synlighet og maksimal spredning.
- Motiver konfirmantene til å bruke nettverket sitt! Å sende en personlig melding i Messenger sammen med lenke til den digitale bøssen har vist seg å fungere særs godt.
- Arranger eventuelt en ringerunde eller SMS-runde der hver konfirmant får en liste de skal kontakte.
- Hvis deres menighet har flere gode idéer til hvordan man kan samle inn penger – kjør på! Men husk at dere trenger kanaler som Facebook og Instagram for å få maksimalt utbytte av den digitale bøssen.
Tiltak 3: Nasjonal innsamlingsaksjon
- Få så mange som mulig til å dele de nasjonale digitale innsamlingsaksjonene som Kirkens Nødhjelp oppretter på Facebook og Spleis. Dere vil få beskjed når de har blitt opprettet. Da når vi til slutt hele Norge!
Litt om Facebook
Viktig angående Facebook: Beløpet dere samler inn via Facebook kan dere innrapportere på «Bøsse» på menighetens innloggede sider. Når innsamlingsaksjonen er avsluttet på Facebook er det Facebook selv som sørger for at midlene innbetales til Kirkens Nødhjelps konto.
Facebook dekker alle gebyrer for bidrag som gis på Facebook til veldedige organisasjoner, hvilket betyr at 100 % av innsamlet beløp går direkte til Kirkens Nødhjelps arbeid. Vi ønsker å bemerke at Facebook opererer i Euro (€). Det vil si at dagens valutakurs vil påvirke det faktisk innsamlede beløpet.
Positivt med Facebook
- Det er enkelt å dele den digitale bøssa. Hver gang man deler den digitale bøssa blir den synlig på nyhetsveggen til vennene av den som har delt. På denne måten kan må raskt oppnå god synlighet og spredning.
- Det er enkelt å dele oppdateringer i form av video, bilder og tekst i den digitale bøssa. Dette bidrar til å bygge og opprettholde engasjement hos givere og potensielle givere. Alle som har donert eller er invitert til å donere vil få varsel hver gang det blir postet noe nytt innhold i den digitale bøssa.
- Det er enkelt å takke hver enkelt giver ved å legge igjen en hyggelig kommentar.
- Mange i målgruppen (de vi ønsker å nå) er på Facebook.
- Mange menigheter opprettet en digital bøsse på Facebook i fjor og kan bygge videre disse erfaringene.
Litt om Spleis
Viktig angående Spleis: Beløpet dere samler inn via Spleis kan dere innrapportere på «Bøsse» på menighetens innloggede side. Når innsamlingsaksjonen er avsluttet på Spleis er det Spleis som sørger for at informasjon om giverne og gavene blir sendt til Kirkens Nødhjelp. Spleis sørger også for at midlene innbetales til Kirkens Nødhjelps konto.
Spleis har en platformavgift på 4,5% og et transaksjonsgebyr på 2%, hvilket betyr at 6,5% av innsamlet beløp (inkludert mva) vil gå til Spleis for bruken av deres platform. Det vil si at 93,5% av innsamlet beløp går direkte til Kirkens Nødhjelps arbeid. Se her for mer informasjon om dette.
Positivt med Spleis
- Det er enkelt å sette opp den digitale bøssa. Kirkens Nødhjelp har satt opp en mal som man kan bruke. Malen finner man her.
- En spleis kan opprettes med en privatpersons epostadresse eller en menighets e-postadresse. Dersom man oppretter med menighetens e-postadresse kan flere personer dele på ansvaret av den digitale bøssa.
- I en spleis har man mulighet til å donere via Vipps. Man slipper å finne frem kort og kodebrikke som sparer potensielle givere for tid og energi.
- Gir man gjennom Spleis kan man enkelt be om skattefradrag for gaven
- Man kan velge å være en anonym giver og donere anonymt.
- Man trenger ikke å ha en profil i de ulike kanalene på sosiale medier for å få tilgang til den digitale bøssa. Spleisen kan bli delt og åpnet via SMS eller epost.