For menighetene – Fasteaksjonen Hopp til innhold
Forsiden > Materiell > For menighetene

For menighetene

På denne siden vil du finne det meste som trengs til å kunne gjennomføre en god fasteaksjon i menigheten, enten det er gudstjenester, konfirmantsamlinger, temakvelder eller konserter. Mulighetene er mange når det gjelder å engasjere og mobilisere hele menigheten for fasteaksjonen. Vi gleder oss stort over deres kreativitet rundt bruken av ressursene!

TIPS! Bruk gjerne materiellet på tvers av målgruppene. Noe av det som ligger under overskriften «for barn» kan også passe til konfirmanter. På samme måte kan f.eks. filmen om gutten Shedrak vises på seniortreff, eller i gudstjeneste for voksne.

Foredrag og undervisning

Under foredrag og undervisning finner du ressurser du kan bruke konfirmantundervisning, foredrag for konfirmantforeldre, menighetsråd og andre i menigheten.

Hovedpresentasjon

Hovedpresentasjonen passer til både ungdom og voksne. Den kan brukes slik den er eller utvides med f.eks. flere filmer eller historier. Innhold kan tilpasses målgruppen. Powerpointen inneholder manus under hver slide og enkelte tips til presentasjonsholderen.

Start- og sluttplakat

Dette er bilder du kan putte inn i powerpointen eller bruke som pausebilder.

Filmer

Her finner du filmer som kan brukes i konfirmantundervisningen, samt andre samlinger i menigheten under fastetiden. Setter menigheten opp en solidaritetskonsert i fastetiden, for eksempel Kraft til å bære eller Musikk i faste, kan du velge ut noen filmer fra denne siden og vise i løpet av konserten.

Historier

Historiene under er om hovedpersonene i årets fasteaksjon; Deodata, Shedrack og Nizar, om fjorårets hovedperson Alefa og utfyllende versjoner av de du finner i regnbuebønnene. De kan benyttes i forbindelse med regnbuebønnene eller undervisning og foredrag.

Jente smiler med en rosa bøtte med rent vann på hodet

Løp i tre timer hver dag for å hente vann

Idet sola sto opp, hastet den lille jenta ut døra med vannkanna. Hver dag var en evig kamp mot klokka, der hun på tre timer måtte løpe til vanndammen og hjem igjen før hun begynte på skolen.

Artikkel - Deodata
Gutter løper med bøtter

- Vann er alt, vann er livet

Ingen trodde det var mulig å finne vann i landsbyen Goje. Så da vannspruten sto rett til værs, ble det fest fra morgen til kveld i dagevis. Folk strømmet til for å ta på vannet. For ni år gamle Shedrack ble det starten på et nytt liv.

Artikkel - Shedrack

Nizars eventyrlige vannreise

Synet som møtte Nizar Seleman Utanga i Kirkens Nødhjelp for sju år siden, ga lite grunn til håp, men siden den gang har hun vært med på å endre 126 000 liv i Mbulu i Tanzania. Det hele begynte med en brønn.

Artikkel - Nizar
Mannlig munk står i skogen

Skogene som ble borte

Kan du se for deg et liv uten trær og fuglekvitter med kun knusktørr bakke og støv? Klimaet truer planeten vår, men i Etiopia spirer et stort håp.

Artikkel - Skogene som ble borte
Barn ser inn i kamera og sitter på fanget til mor

En halv million barn står i fare for å dø

Mer enn sju millioner mennesker lever i akutt matusikkerhet i Somalia. I høst kan det bli erklært hungersnød i landet. – Skal vi unngå en ny og storstilt katastrofe, har vi ingen tid å miste, sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Artikkel - En halv million barn står i fare for å dø
Jente i åkeren som vanner avlinger

Vanndråpen som endret alt

Vi er tilbake i Kambuwe i Malawi, en landsby hvor Kirkens Nødhjelp har boret en brønn og bygd en flunkende ny førskole. Alefa var en av hovedpersonene i fasteaksjonen i fjor, og nå er vi på besøk for å se hvordan livet hennes er nå.

Artikkel - Håp i en dråpe vann for Alefa
Jente som drikker rent vann fra hendene

- Det beste som kunne ha skjedd oss

Kirkens Nødhjelp er nå tilstede med kriserespons i Syria grunnet jordskjelvet, men har vært tilstede i landet med WASH-respons i mange år før dette. Les historien til Mahe og hennes fire barn.

Artikkel - Det beste som kunne skjedd oss

Bilder

Bildene skal krediteres «Foto: Kirkens Nødhjelp», dersom det ikke står annet.

Deodata

Møt 15 år gamle Deodata Julius Anii. Etter at landsbyen hun bor i fikk vann er livet hennes blitt mye bedre og hun kan fokusere på skolearbeidet.

Shedrack

Shedrack Gaspa Urasa er 9 år og bor i en landsby som heter Goje. Etter at landsbyen han bor i fikk vann, har moren hans fått mulighet til å begynne å studere.

Bøssebærere fra Holmen menighet

Konfirmant i Holmen menighet i Asker

Konfirmanter fra Holmen menighet i Asker

Konfirmanter1
Fem konfirmanter holder bøsser opp mot himmelen

Konfirmanter fra Holmen menighet i Asker

Konfirmanter2
Konfirmanter med bøsse i hånden.

Konfirmanter fra Holmen menighet i Asker

Konfirmanter3

Verdens Beste Nyheter - påvirkningskampanje

Hvert år er en påvirkningskampanje knyttet til fasteaksjonen. Overordnet handler denne om å skape engasjement for en mer rettferdig verden og å vise at det nytter å bruke sin stemme for å være med å skape endring. Diakoni som evangeliet i handling innebærer også å være en stemme for marginaliserte og snakke opp mot urett.

I år er påvirkningskampanjen Verdens Beste Nyheter (VBN). Ved å lære om VBN vil vi vise ungdom og voksne at det nytter å engasjere seg i kampen for en bedre verden. Årets handlingsalternativ er enkelt: Følg VBN på Instagram og se at verden også går fremover. Dette gir håp!

Her kan du lese mer om måter du kan formidle Verdens Beste Nyheter på, i din menighet.

Ressurser til gudstjeneste og andakt

Fastetiden begynner sju uker før påske. Denne perioden er en tid for både refleksjon og handling. Her finner du ressurser for å engasjere og bevisstgjøre hele menigheten om at vi nærmer oss fasteaksjonen.

Regnbuebønn

Regnbuebønn er et pedagogisk materiell som Kirkens Nødhjelp har utviklet til bruk i fastetiden. Hver uke i fastetiden kan dere tenne ett nytt lys, lese en bønn, synge et vers av fastesangen og lese en historie. Ved fastetidens slutt lyser hele regnbuen, et tegn på håp og at en ny begynnelse alltid er mulig. Opplegget kan tilpasses og brukes i gudstjeneste eller andakter.

Les mer om regnbuebønnen her og få forslag til gjennomføring.

Lys i regnbuens farger stående på en plakat

Liturgiske byggeklosser

I fastetiden ønsker mange menigheter å markere at de hører til i et globalt fellesskap. Vi har samlet bønner og liturgiske ledd fra ulike himmelstrøk og tradisjoner til bruk i gudstjenester og samlinger i fastetiden.

Karnevalsgudstjeneste

I mange menigheter er det en tradisjon for en markering «Fra fest til faste» der man samles til et karneval som så går over i en enkel gudstjeneste. En slik samling kan legges til askeonsdag eller en annen dag der menigheten er samlet. Last ned instruks til karnevalsgudstjeneste her:

Fasterefleksjon

Skal du holde en andakt eller preken i fastetiden kan du bruke denne fastetidsrefleksjonen skrevet av regionkoordinator i Rogaland og Agder, Olav Myrstad.

Salmebokinnstikk

Salmebokinnstikket kan brukes for å rekruttere bøssebærere og informere om dato og tid for menighetens fasteaksjon.

PR og synlighet

Menighetsbladartikkel

Denne artikkelen kan dere trykke i menighetsbladet. Da de fleste menighetsblad har tidlig trykkfrist, pleier denne å være klar for nedlastning i god tid før jul. Dersom dere ikke rakk å få den inn i menighetsbladet anbefaler vi å publisere den som en artikkel på menighetens egen nettside.

Aksjonsplakat

Skap synlighet i nærmiljøet med denne plakaten. Du kan selv tilpasse budskapet til menighetens aksjon. Plakaten har trykk på begge sider; forsiden er fin å henge opp i nærmiljøet for å skape økt synlighet om fasteaksjonen og formålet, mens baksiden kan henges opp i kirken for å fortelle om egne aktiviteter og nyttig informasjon om aksjonsdagen.

Sosiale medier

Skap synlighet for menighetens fasteaksjon også gjennom sosiale medier. Her finner du ressurser som kan deles i menighetens kanaler. TIPS! Be menighetsrådsmedlemmer, ansatte og frivillige i menigheten til å dele i sine profiler også.

Post

Vi anbefaler å bruke begge bildene i samme post, slik at side 1 kommer først etterfulgt av side 2.

Story

Vi anbefaler å bruke begge bildene etter hverandre på story, slik at side 1 kommer først etterfulgt av side 2.

Post - bøssebærer

Banner - bøssebærer

Banner til Facebook

Disse kan brukes til for eksempel private profiler, menighetens sider og lignende. De er laget på mål slik at vi ser det viktigste innholdet både på PC og mobil.

Banner til digital bøsse

Disse bannerne er tilpasset til digitale bøsser på spleis.no.

Challenge

Hurra for engasjerte og fremoverlente konfirmanter! Ingenting er kjekkere en konfirmanter som ønsker å bidra med det lille ekstra. Her kommer en utfordring til konfirmanter som syns det er gøy å lage innhold!

Musikk i faste

Mange menigheter har solidaritetskonsert i fastetiden. Musikk i faste er et opplegg til en konsertkveld dere kan sette opp med lokale krefter.

Musikk rører sjelen. Det er ingenting som forkynner så sterkt om håp, savn, lengsel, fred og glede som salmer og sanger. Musikken har en sprengkraft i seg som er helt unik. Samtidig er den universell. Musikken kjenner ingen landegrenser eller språkbarrierer. 

Klikk her for å komme til opplegget til Musikk i faste. Her finner du tips og inspirasjon, samt ressurser til bruk.