På denne siden vil du finne det meste som trengs til å kunne gjennomføre en god fasteaksjon i menigheten, enten det er gudstjenester, konfirmantsamlinger, temakvelder eller konserter. Mulighetene er mange når det gjelder å engasjere og mobilisere hele menigheten for fasteaksjonen. Vi gleder oss stort over deres kreativitet rundt bruken av ressursene!
TIPS! Bruk gjerne materiellet på tvers av målgruppene. Noe av det som ligger under overskriften «for barn» kan også passe til konfirmanter. På samme måte kan f.eks. filmen om gutten Shedrak vises på seniortreff, eller i gudstjeneste for voksne.
Foredrag og undervisning
Under foredrag og undervisning finner du ressurser du kan bruke konfirmantundervisning, foredrag for konfirmantforeldre, menighetsråd og andre i menigheten.
Hovedpresentasjon
Hovedpresentasjonen passer til både ungdom og voksne. Den kan brukes slik den er eller utvides med f.eks. flere filmer eller historier. Innhold kan tilpasses målgruppen. Powerpointen inneholder manus under hver slide og enkelte tips til presentasjonsholderen.
Start- og sluttplakat
Dette er bilder du kan putte inn i powerpointen eller bruke som pausebilder.
Filmer
Her finner du filmer som kan brukes i konfirmantundervisningen, samt andre samlinger i menigheten under fastetiden. Setter menigheten opp en solidaritetskonsert i fastetiden, for eksempel Kraft til å bære eller Musikk i faste, kan du velge ut noen filmer fra denne siden og vise i løpet av konserten.
Historier
Historiene under er om hovedpersonene i årets fasteaksjon; Deodata, Shedrack og Nizar, om fjorårets hovedperson Alefa og utfyllende versjoner av de du finner i regnbuebønnene. De kan benyttes i forbindelse med regnbuebønnene eller undervisning og foredrag.

Løp i tre timer hver dag for å hente vann
Idet sola sto opp, hastet den lille jenta ut døra med vannkanna. Hver dag var en evig kamp mot klokka, der hun på tre timer måtte løpe til vanndammen og hjem igjen før hun begynte på skolen.

- Vann er alt, vann er livet
Ingen trodde det var mulig å finne vann i landsbyen Goje. Så da vannspruten sto rett til værs, ble det fest fra morgen til kveld i dagevis. Folk strømmet til for å ta på vannet. For ni år gamle Shedrack ble det starten på et nytt liv.

Nizars eventyrlige vannreise
Synet som møtte Nizar Seleman Utanga i Kirkens Nødhjelp for sju år siden, ga lite grunn til håp, men siden den gang har hun vært med på å endre 126 000 liv i Mbulu i Tanzania. Det hele begynte med en brønn.

Skogene som ble borte
Kan du se for deg et liv uten trær og fuglekvitter med kun knusktørr bakke og støv? Klimaet truer planeten vår, men i Etiopia spirer et stort håp.

En halv million barn står i fare for å dø
Mer enn sju millioner mennesker lever i akutt matusikkerhet i Somalia. I høst kan det bli erklært hungersnød i landet. – Skal vi unngå en ny og storstilt katastrofe, har vi ingen tid å miste, sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Vanndråpen som endret alt
Vi er tilbake i Kambuwe i Malawi, en landsby hvor Kirkens Nødhjelp har boret en brønn og bygd en flunkende ny førskole. Alefa var en av hovedpersonene i fasteaksjonen i fjor, og nå er vi på besøk for å se hvordan livet hennes er nå.

- Det beste som kunne ha skjedd oss
Kirkens Nødhjelp er nå tilstede med kriserespons i Syria grunnet jordskjelvet, men har vært tilstede i landet med WASH-respons i mange år før dette. Les historien til Mahe og hennes fire barn.
Bilder
Bildene skal krediteres «Foto: Kirkens Nødhjelp», dersom det ikke står annet.
Bøssebærere fra Holmen menighet
Verdens Beste Nyheter - påvirkningskampanje
Hvert år er en påvirkningskampanje knyttet til fasteaksjonen. Overordnet handler denne om å skape engasjement for en mer rettferdig verden og å vise at det nytter å bruke sin stemme for å være med å skape endring. Diakoni som evangeliet i handling innebærer også å være en stemme for marginaliserte og snakke opp mot urett.
I år er påvirkningskampanjen Verdens Beste Nyheter (VBN). Ved å lære om VBN vil vi vise ungdom og voksne at det nytter å engasjere seg i kampen for en bedre verden. Årets handlingsalternativ er enkelt: Følg VBN på Instagram og se at verden også går fremover. Dette gir håp!
Her kan du lese mer om måter du kan formidle Verdens Beste Nyheter på, i din menighet.
Ressurser til gudstjeneste og andakt
Fastetiden begynner sju uker før påske. Denne perioden er en tid for både refleksjon og handling. Her finner du ressurser for å engasjere og bevisstgjøre hele menigheten om at vi nærmer oss fasteaksjonen.
Regnbuebønn
Regnbuebønn er et pedagogisk materiell som Kirkens Nødhjelp har utviklet til bruk i fastetiden. Hver uke i fastetiden kan dere tenne ett nytt lys, lese en bønn, synge et vers av fastesangen og lese en historie. Ved fastetidens slutt lyser hele regnbuen, et tegn på håp og at en ny begynnelse alltid er mulig. Opplegget kan tilpasses og brukes i gudstjeneste eller andakter.
Les mer om regnbuebønnen her og få forslag til gjennomføring.

Liturgiske byggeklosser
I fastetiden ønsker mange menigheter å markere at de hører til i et globalt fellesskap. Vi har samlet bønner og liturgiske ledd fra ulike himmelstrøk og tradisjoner til bruk i gudstjenester og samlinger i fastetiden.
Karnevalsgudstjeneste
I mange menigheter er det en tradisjon for en markering «Fra fest til faste» der man samles til et karneval som så går over i en enkel gudstjeneste. En slik samling kan legges til askeonsdag eller en annen dag der menigheten er samlet. Last ned instruks til karnevalsgudstjeneste her:
Fasterefleksjon
Skal du holde en andakt eller preken i fastetiden kan du bruke denne fastetidsrefleksjonen skrevet av regionkoordinator i Rogaland og Agder, Olav Myrstad.
Salmebokinnstikk
Salmebokinnstikket kan brukes for å rekruttere bøssebærere og informere om dato og tid for menighetens fasteaksjon.
PR og synlighet
Menighetsbladartikkel
Denne artikkelen kan dere trykke i menighetsbladet. Da de fleste menighetsblad har tidlig trykkfrist, pleier denne å være klar for nedlastning i god tid før jul. Dersom dere ikke rakk å få den inn i menighetsbladet anbefaler vi å publisere den som en artikkel på menighetens egen nettside.
Aksjonsplakat
Skap synlighet i nærmiljøet med denne plakaten. Du kan selv tilpasse budskapet til menighetens aksjon. Plakaten har trykk på begge sider; forsiden er fin å henge opp i nærmiljøet for å skape økt synlighet om fasteaksjonen og formålet, mens baksiden kan henges opp i kirken for å fortelle om egne aktiviteter og nyttig informasjon om aksjonsdagen.
Bokmål
Aksjonsplakat A3 2023 BMNynorsk
Aksjonsplakat A3 2023 NNSosiale medier
Skap synlighet for menighetens fasteaksjon også gjennom sosiale medier. Her finner du ressurser som kan deles i menighetens kanaler. TIPS! Be menighetsrådsmedlemmer, ansatte og frivillige i menigheten til å dele i sine profiler også.
Post - bøssebærer
Banner - bøssebærer
Banner til Facebook
Disse kan brukes til for eksempel private profiler, menighetens sider og lignende. De er laget på mål slik at vi ser det viktigste innholdet både på PC og mobil.
Facebookbanner for gruppe
Disse bannerne kan du bruke på Facebookgrupper du administrerer.
Facebookbanner for privat bruk
Denne banneren kan du bruke på din private konto på Facebook.
Banner til digital bøsse
Disse bannerne er tilpasset til digitale bøsser på spleis.no.
Challenge
Hurra for engasjerte og fremoverlente konfirmanter! Ingenting er kjekkere en konfirmanter som ønsker å bidra med det lille ekstra. Her kommer en utfordring til konfirmanter som syns det er gøy å lage innhold!
Musikk i faste
Mange menigheter har solidaritetskonsert i fastetiden. Musikk i faste er et opplegg til en konsertkveld dere kan sette opp med lokale krefter.
Musikk rører sjelen. Det er ingenting som forkynner så sterkt om håp, savn, lengsel, fred og glede som salmer og sanger. Musikken har en sprengkraft i seg som er helt unik. Samtidig er den universell. Musikken kjenner ingen landegrenser eller språkbarrierer.
Klikk her for å komme til opplegget til Musikk i faste. Her finner du tips og inspirasjon, samt ressurser til bruk.
