fbpx
Vennligst vent
Vennligst vent...

Regnbuebønn

Regnbuebønn er et pedagogisk materiell som Kirkens Nødhjelp har utviklet til bruk i fastetiden. Hver uke kan dere tenne ett nytt lys, lese en bønn, synge et vers av fastesangen og lese en historie. Ved fastetidens slutt lyser hele regnbuen, et tegn på håp og at en ny begynnelse alltid er mulig.

Hvorfor regnbuen?

Kirkens Nødhjelps symbol med hendene og duen er hentet fra bibelfortellingen om Noah. Da storflommen var over, lovet Gud at han skulle verne livet mot dødskreftene. For å gi Noah et synlig tegn på dette satte Gud regnbuen på himmelen. Regnbuen er et håpstegn, et tegn på at en ny begynnelse alltid er mulig. Dette er diakoniens kjerne, og dermed grunnen til at Kirkens Nødhjelp bruker regnbuen som ramme for menighetsmateriellet til fastetiden.

Om regnbuebønn

Regnbuebønn er et opplegg som minner mye om det vi kjenner fra adventstiden, men det har flere element som kan benyttes avhengig av hvor mye tid man har til disposisjon. I regnbuekalenderen er det én regnbuefarge med tilhørende bønn og historie for hver uke i fastetiden. Vi har også en fastesang med syv vers, så man kan synge ett vers i uken.

Regnbuekalenderen kommer i plakat-form, som kan bestilles eller lastes ned til høyre på denne siden. Der finner dere også nedlastbare noter til fastesangen og en lydfil dere kan synge til. Vi har også utarbeidet en miniversjon av regnbuekalenderen til hjemmebruk, og en PowerPoint-presentasjon som kan brukes ved behov. Logg inn på menighetssidene øverst til høyre for å bestille materiell.

Forslag til gjennomføring

For gjennomføring kan dere ta utgangspunkt i fire nivåer, eller «trappetrinn». Tilpass dette etter deres behov. Gjennom syv uker tennes de regnbuefargede lysene ett for ett, til hele regnbuen lyser.

Trinn en

Tenne lys og synge verset i fastesangen som tilhører lyset, akkurat som i advent med adventslysene. Når du tenner lyset kan du si «Vi tenner et lys for KJÆRLIGHET» i den røde uka, «…FORANDRING» i den oransje uka og så videre.

Trinn to

Tenne lys, synge versene i fastesangen og be en bønn. Bruk bønnen til den aktuelle uken fra Regnbuekalenderen.  

Trinn tre

Tenne lys, synge sang, be bønn og lese historien. Historien kan enten leses når lyset tennes, eller den kan brukes i prekenen, under kunngjøringene eller som del av forbønnen. Historiene tilknyttet oransje, gul, grønn, blå og indigo uke er utdrag fra større artikler, som kan lastes ned i sin helhet her.

Bonustrinn

De som vil bruke materiellet i flere sammenhenger kan kopiere opp ukas historie/bønn og ta det med under bønnevandringer, på kirkekaffen, i konfirmantundervisningen, på korøvingen eller sette det fram i våpenhuset så alle kan få lese. I noen menigheter har de satt opp et bønnetre der det er mulig å henge opp tråder i ulike farger i forbindelse med forbønn.

RESSURSER

Regnbuebønnfilmer

Her finner du filmer og bilder til sosiale medier vi har laget til regnbuebønnene.

Fastesangen
Regnbuelys

Knausen Lysstøperi selger to typer lyssett i regnbuens farger: Et sett med 7 stakelys (25 cm) til kr 50 og kubbelys (5 x 9 cm) til kr 140. Lysene lages på bestilling og det er førstemann til mølla som gjelder. De er dessverre tomme nå.

Regnbuebønnplakater

Her har vi laget plakater i A3 med en og en uke. Alle ukene ligger samlet i filen.

Print selv

Trykkfil