Aksjonshåndbok – Fasteaksjonen Hopp til innhold
Forsiden > Materiell > For menighetene > Aksjonshåndbok

Aksjonshåndbok

Her finner du alle skjemaer til aksjonsdagen. Kirkens Nødhjelp anbefaler primært å velge en av to aksjonsformer: dør-til-dør eller sponsoraksjon. Uansett aksjonsform er det viktig at dere når ut til hele den geografiske menighetene med oppfordring til å gi.

For at du og din menighet kan gjennomføre en best mulig aksjon har vi laget en huskeliste som du kan ta i bruk som et verktøy i planleggingen og gjennomføringen av fasteaksjonen. Huskelisten kan lastes ned og printes ut her.

Under pandemien i 2020 klarte vi å redde deler av fasteaksjonen med digitale bøsser på Facebook. Slik er det ikke lenger, fordi de spres altfor dårlig. Vi fraråder derfor å overlate innsamlingen til kun digitale bøsser som Facebook eller Spleis alene.

De beste erfaringene har menigheter som enten har tatt opp igjen dør til dør eller satset på sponsoraksjon i ulike varianter:

Dør-til-dør aksjon har lange og gode tradisjoner i fasteaksjonens historie. Det skjer noe «magisk» når døra åpnes og bøssebæreren står klar til å be om støtte til Kirkens Nødhjelps arbeid. Mange menigheter er glade for at vi nå er tilbake til denne aksjonsformen, og vi heier på dere.

Sponsoraksjon har og vist seg å være en god og innbringende aksjonsform i mange menigheter. Sponsorløp er gøy og motiverende og ringedugnad kan utløse mye penger. Hva dere enn måtte finne på heier vi på dere og gleder oss til å se resultatene. Men husk – spre også denne aksjonsformen til hele den geografiske menigheten. Vi ønsker dere lykke til i planleggingen og tar gjerne en prat hvis dere har spørsmål eller trenger noen ideer.

Skal din menighet gjennomføre sponsorløp og trenger startnummer og et diplom å dele ut til de som deltar? Da har vi laget maler. Startnummer kan dere fylle ut og printe ut, mens diplomet kan printes direkte ut.

Under kan du høre Bernt fra Åssiden menighet fortelle om menighetens erfaring med sponsorløp.

Her får du en mer detaljert oppskrift på hvordan du kan gjennomføre de ulike aksjonsformene:

Kirkens Nødhjelp legger til rette for at pengene kan samles inn via:

  • Vipps til 2426
  • Bøsse med tydelig Vipps-klistremerke – dør-til-dør
  • SMS med kodeord VANN til 2426 (dette trekker 300 kr fra avsender)
  • Betalingsfunksjon på fasteaksjonen.no.
  • Om dere trenger en digital innsamlingsbøsse i tillegg til Vipps, for å sende til de som skal støtte, bruk gjerne Spleis. Her finner du oppskrift på hvordan opprette en Spleis
    • Husk at link til Spleis må sendes til de som skal støtte aksjonen, det nytter lite å kun dele den i sosiale medier.

Etter aksjonen

Etter aksjonen er det viktig at bøssemateriell som er til overs lagres på en sikker og forsvarlig måte til neste års aksjon. Oppbevar låsepinner og bøsseetiketter sikkert og adskilt fra innsamlingsbøsser og lokk.

Dersom bøssene allerede er montert, men man ikke fikk brukt de i år, er det spesielt viktig å lagre de på en sikker måte. For å unngå å måtte demontere de helt, anbefaler vi å fjerne etiketten. Låsepinnen har en holdbarhet på to år.

Innbetaling av kontanter

Om dere erfarer utfordringer i forhold til innbetaling av kontanter og opplever liten vilje til hjelp hos deres bank, kontakt deres regionskoordinator. Vi veileder dere til å finne løsninger på utfordringene.

Om dere har store mengder kontanter og holder til i sentrale strøk, kan løsningen ligge i en avtale om nattsafe-innbetaling.

Om det handler om kontanter under 20.000 kroner og økonomiansvarlig i menigheten har bankkkort til menighetens konto, kan muligens innbetaling ordnes i mange av Norgesgruppens kolonialforretninger. Mer inngående informasjon om denne løsningen finnes på https://www.vipps.no/produkter-og-tjenester/privat/kontanter/kontanttjenester-i-butikk/