For konfirmantene – Fasteaksjonen Hopp til innhold
Forsiden > Materiell > For menighetene > For konfirmantene

For konfirmantene

To uker før påske deltar rundt 40 000 frivillige bøssebærere fra 1200 norske menigheter i Kirkens Nødhjelps fasteaksjon. Majoriteten av disse bøssebærerene er konfirmanter. I forberedelsene til fasteaksjonen kan flere ressurser benyttes for å lære konfirmantene om fasteaksjonen.

Til konfirmantundervisning om fasteaksjonen kan du bruke hovedpresentasjonen, som du finner her. Presentasjonen kan brukes slik den er eller utvides med flere leker, filmer eller historier. Disse finner du på siden «for menighetene» i menyen. Du kan bruke de ulike ressursene til å lage et opplegg tilpasset din gruppe.

Mange knytter fasteaksjonsundervisning til å si noe om diakoni gjennom temaet kampen for rettferdighet. Nedenfor finner du også informasjon om årets påvirkningskampanje, Handelsspillet, Hinder for rettferdighet og brettspillet «Stopp klimakrisen» – disse kan brukes som aktiviteter i undervisningen. Lykke til! 

Handelsspillet

La gruppen, ungdom eller voksne, kjenne urettferdigheten på kroppen. Handelsspillet er både en morsom lek og viktig lærdom om global rettferdighet. Vi anbefaler å sette av god tid til denne leken.

Les mer på https://handelsspillet.no/

Hinder for rettferdighet

1% av verdens befolkning kontrollerer 50% av verdens ressurser. Av 100 i en gruppe eier altså en person like mye som de andre 99 til sammen. De fleste i Norge hører med til denne rike delen av verden. Toppledere til verdens fem største klesmerker tjente mer på fire dager enn de som lager klær i Bangladesh tjente i løpet av ett år. 

En ting er å høre tall som beskriver urettferdigheten – noe annet er å kjenne litt av dette på kroppen. Det er det som er hensikten med dette opplegget: Hinder for rettferdighet. Alle aktivitetene illustrerer urettferdighet på ulike måter, og opplegget er integrert md Bærekraftsboka – bærekraftsmål i lys av kristen tro. Man kan bruke alle aktiviteter eller plukke bare en.

Brettspill: «Stopp klimakrisen»

Dette er et samarbeidsspill for å skape engasjement for klimaet. Skriv ut vedleggene nedenfor og skaff en terning. Det er alt du trenger.

Spillet passer for 3-5 personer. I en større konfirmantgruppe, kan man dele inn i flere spillgrupper. Det tar 30-60 minutter (dette kan justeres).